Ispiti

Šta je to međunarodno priznata diploma

Međunarodno priznata diploma je sertifikat o znanju engleskog jezika koji, na osnovu položenog testa, izdaje Cambridge ESOL (KET, PET, FCE, CAE, CPE, IELTS) ili Educational Testing Service - ETS (TOEFL, GRE, SAT, TOEIC)

Značaj međunarodno priznatih diploma

Danas je značaj međunarodno priznatih ispita sve veći, bez obzira da li vam je ova diploma potrebna radi daljih studija u inostranstvu, napredovanja u profesionalnoj karijeri ili planirate da radite ili živite u inostranstvu, ili jednostavno želite da proverite vaš nivo znanja engleskog jezika.

KOJE MI DIPLOME TREBAJU:

Za rad i život u inostranstvu:

Najčešće tražena diploma je IELTS (the International Language Testing System). Ova diploma priznaje se u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u, Australiji, Novom Zelandu. IELTS procenjuje sposobnost kandidata da komunicira na engleskom jeziku. Ispit ocenjuje sve četiri jezicke veštine – slušanje, čitanje, pisanje i usmeno izražavanje. Ovaj ispit, kao dokaz znanja engleskog jezika, traže i mnogi univerziteti u u 120 zemalja u svetu.
IELTS postoji u dva formata – akademiski i opšti. Akademiski ispit se preporučuje kandidatima koji žele da studiraju u inostranstvu, dok je opšti ispit namenjen onim kandidatima koji žele da završe svoje srednjoškolsko obrazovanje u inostranstvu, da se zaposle ili da imigriraju u Australiju, Kanadu i Novi Zeland. 
Ukoliko želite da vidite kako test izgleda:  
primer IELTS ispita 
Ukoliko želite da vidite gde ste sada sa znanjem tj. koju bi ocenu dobili kada bi sada izašli na ispit javite nam se na 021-6332-871 i mi ćemo vas testirati. A ako jednostavno želite da vidite gde ste sada sa znanjem engleskog uradite naš online test.
Škola engleskog jezika ELTISI već dugi niz godina organizuje pripreme za polaganje IELTS ispita. Poklonite nam svoje poverenje i steknite IELTS diplomu uz maksimalnu iskorišćenost vremena!

Za studiranje i postdiplomske studije

Najniži nivo znanja koji odobravaju neki univerziteti je FCE (First Certificate in English). Ovaj ispit se vodi kao viši-srednji nivo i kao i svi ostali ESOL ispiti testira sve cetiri jezicke veštine. FCE je takode priznat od strane nekih radnih organizacija, kao potvrda da kandidat može da obavlja svoj posao na engleskom jeziku.
Primer FCE ispita
Sledeci u nizu ESOL ispita je CAE (Certificate in Advanced English) koji se vodi kao viši 1 nivo. CAE je sertifikat koji priznaju skoro svi univerziteti i koledži ne samo u Velikoj Britaniji, već i u mnogim drugim zemljama u svetu. Ovaj ispit je značajna potvrda i u poslovne svrhe i daje vam prednost pri zapošljavanju u nekim kompanijama.
Primer CAE ispita
Najviši ESOL ispit za opšti engleski je CPE (Certificate of Proficiency in English). Ovu diplomu priznaju skoro svi univerziteti i koledži u mnogim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju, kao dokaz o nivou znanja potrebnom za pohađanje kurseva visokog obrazovanja ili posleplomskih studija. 
Primer CPE ispita
TOEFL (Test of English as a Foreign Language) - je ispit koji testira sposobnost kandidata da prati nastavu i učestvuje u svim aspektima studentskog života na engleskom jeziku. Fakulteti sami određuju broj bodova potreban za upis, a prosečan broj bodova koji se traži podrazumeva visok nivo znanja i ujednaceno vladanje svim jezičkim veštinama. 
Postoji više nacina polaganja TOEFL testa
  • klasican test na papiru (PBT),
  • na racunaru-offline (cBT) i
  • baziran na internetu (iBT).

Ono što je trenutno aktuelno je TOEFL IBT, odnosno interaktivni kompjuterski test koji se radi na internetu. 
U našoj zemlji se TOEFL ispit polaže u Beogradu, Nišu i Subotici - detalji prijavljivanja.
Više informacija o TOEFL

GMAT (Graduate Management Admission Test) predstavlja sertifikat neophodan za upis na ve'inu poslovnih i ekonomskih fakulteta širom sveta. GMAT test polaže se na kompjuteru, a težina svakog narednog pitanja automatski se odre]uje na osnovu prethodnih odgovora ispitanika.
Primer GMAT ispita
GRE (Graduate Record Exam) je test koji je neophodan za upis na poslediplomske studije na mnogim fakultetima u inostranstvu, prevashodno u SAD-u, ali i u nekim zemljama zapadne Evrope. Postoji više različitih vrsta GRE ispita, u zavisnosti od vrste studija za koje se konkuriše. GRE test može se polagati pismeno ili na kompjuteru.
Više informacija o GRE
Primer GRE ispita
SAT (Scholastic Assesment Test) je ispit potreban za upis na vecinu americkih koledža i univerziteta. SAT test meri opšte veštine i sposobnosti stecene u srednjoj školi, kao što je analiza teksta, matematika i pisanje sastava. Cilj SAT testa jeste da utvrdi u kojoj je meri kandidat spreman za fakultet.
Primer SAT ispita

Za posao

S obzirom da je engleski jezik danas postao osnovno sredstvo komunikacije u poslovnom svetu, potreba za posedovanje dokumenta koji ce potvrditi nivo vladanja engleskim jezikom, je sve veca. U tu svrhu University of Cambridge  ESOL Examinations uveo je i strucne ispite za proveru znanja engleskog jezika.

BEC PRELIMINARY – je prvi u nizu i odgovara nižem srednjem nivou znanja i kao i svi ostali ESOL ispiti proverava cetiri jezicke veštine. Podrazumeva da kandidat osposobljen za osnovnu poslovnu komunikaciju.

BEC VANTAGE – je na srednjem nivou i podrazumeva da kandidat solidno vlada engleskim jezikom. Na ovom niovu se podrazumeva da je kandidat osposobljen ne samo za solidnu komunikaciju vec i da je savladao osnove poslovne korespodencije. Približno odgovara FCE nivou opšteg engleskog.

BEC HIGHER je najviši nivo ocenjivanja. Približan je CAE nivou opšteg engleskog jezika i podrazumeva da poslovni ljudi koji poseduju ovu diplomu vladaju engleskim jezikom u meri da mogu da kompetentno obavljaju svoj posao na engleskom jeziku: da drže prezentacije, vode sastanke, da pregovaraju i sl. 

TOEIC (Test of English for International Communication) je ETS test koji proverava znanje poslovnog engleskog i priznat je od strane velikog broja kompanija.

ICFE (International Certificate in Financial English) medunarodni ispit engleskog jezika iz oblasti finansija. Ovaj ispit je namenjen svima onima koji se bave racunovodstvom ili finansijama. Svi kandidati koji polože ovaj ispit mogu nesmetano da rade u oblasti medunarodnih finansija jer poseduju nivo znanja engleskog jezika koji im omogucava da uspešno rade ovaj posao. ICFE testira sve cetiri jezicke veštine, polaže se dva puta godišnje (jer je deo ESOL ispita). Odgovara nivou B2-C1 Zajednickogh evropskog okvira modernih jezika (CEFR). Više detalja možete pronaci na: http://www.financialenglish.org/

ILEC (International Legal English Certificate) – je medunarodni ispit engleskog jezika iz oblasti prava. Namenjen studentima prava ili diplomiranim pravnicima koji traže posao u medunarodnom pravnom okruženju. Radi se takode o Kembridž ESOL ispitu. Priznat je od strane vodecih udruženja pravnika ukljucujuci i Udruženje evropskih pravnika koji rade u kompanijama, Mešunarodno udruženje mladih pravnika i mnogi drugi. Testa sve cetiri jezicke veštine. Više detalja možete pronaci na: http://www.legalenglishtest.org/

 

Ostali ESOL ispiti

KET (Key English Test) – pocetni nivo. Osmišljen je za polaznike s osnovnim znanjem jezika, potrebnim prilikom putovanja uzemlje engleskog govornog podrucja.

Primer KET ispita

PET (Preliminary English Test) – niži srednji nivo – Ovaj sertifikat je potvrda da je kandidat savladao jezik u meri da može da se snade u situacijama koje se uglavnom mogu ocekivati u društvu i na poslu u engleskom govornom okruženju.

Primer PET ispita

Svi ESOL ispiti sastoje se iz pet delova (citanje, pisanje, gramatika, slušanje i intervju) i traje oko 6 sati (rasporedenih obicno u dva dana).

Svi ESOL ispiti važe neograniceno. Mogu se polagati dva do tri puta godišnje (mart, jun, decembar) u organizaciji Britanskog saveta.

 

Gde mogu da polažem ispite

Važno je znati da privatne škole stranih jezika mogu SAMO da pripremaju kandidate za polaganje jednog od ovih ispita, a svi ESOL ispiti kao i IELTS polažu se u organizaciji Britanskog saveta, dok se  TOEFL može polagati u Beogradu, Nišu i Subotici.

Ukoliko želite da vidite gde ste sada sa znanjem tj. koju bi ocenu dobili kada bi sada izašli na naeki od spita javite nam se na 021-6332-871 i mi cemo vas testirati. A ako jednostavno želite da vidite gde ste sada sa znanjem engleskom uradite naš online test

Ukoliko niste pronašli informacije o onome što vas zanima pišite nam na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i mi ćemo Vam odgovoriti.

t

SUBSCRIBE to our Newsletter

Saznajte nešto više o međunarodno priznatim ispitima, osvežite i unapredite svoje znanje engleskog jezika besplatnim vežbama. Preuzmite besplatan primerak Kratkog vodiča za osnovna glagolska vremena u engleskom jeziku (.pdf).

grammarbook eltisi